ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (2018-2019):
ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2018
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥ 19.20
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ 18.950
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΣΛΙΔΟΥ 17.80
ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΥΛΟΥ 17.70

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2019
ΝΙΚΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ 19.30
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 18.150
ΣΟΦΙΑ ΤΟΠΟΥΖΙΔΟΥ 17.500

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) – ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΙΝΟ
ΆΝΤΡΕΑ ΠΑΥΛΟΥ (Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ) – ΘΕΣΗ ΣΤΗ Β’ ΦΑΣΗ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ EUSO – Β’ ΦΑΣΗ 2019
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ (Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ) – ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ (2018)
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

Από τα οργανικά συστήματα στην εξέλιξη των ειδών

Κάθε χρόνο περίπου 2000 υποψήφιοι εξετάζονται στο μάθημα της Βιολογίας. Είναι ένα από τα δημοφιλή μαθήματα των εξετάσεων, μιας και ανοίγει πολλές πόρτες σε Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στόχος της χρονιάς είναι η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις αυτές. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα κι έχουν διάρκεια 1:30 ώρα το καθένα. Οι προβολές εικόνων και βίντεο, η ανατομία οργάνων από πειραματόζωα και η ανάλυση ασκήσεων υψηλής δυσκολίας θα βοηθήσουν κάθε μαθητή να κατανοήσει τα θέματα.

Αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης, από τη μελέτη διαφόρων οργανικών συστημάτων (ουροποιητικό, νευρικό, ενδοκρινικό, ανοσοποιητικό) μέχρι βασικά θέματα Οικολογίας και από τη Μοριακή βιολογία και τη Γενετική μέχρι τις θεωρίες του Δαρβίνου για την Εξέλιξη.

Σε κάθε μαθητή προσφέρεται δωρεάν ένα βιβλίο Θεωρίας και Ασκήσεων, ενώ για κάθε κεφάλαιο δίνονται ειδικές κάρτες που περιέχουν ερωτήσεις με αντίστοιχες απαντήσεις. Οι συχνές επαναλήψεις και οι δειγματικές γραπτές εξετάσεις που γίνονται έχουν σκοπό την ενίσχυση του μαθητή για το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Ομοιοστατικοί Μηχανισμοί

Ενότητα 2: Νευρικός και Ορμονικός Συντονισμός

Ενότητα 3: Μοριακή Βιολογία του Γονιδίου και Βιοτεχνολογία

Ενότητα 4: Κληρονομικότητα

Ενότητα 5: Μολυσματικές και Μη Μολυσματικές Ασθένειες

Ενότητα 6: Εξέλιξη και Βιολογική Ποικιλότητα των Οργανισμών

Ενότητα 7: Εφαρμοσμένη Οικολογία

Έναρξη Μαθημάτων: 1η Αυγούστου.

Από τα βιομόρια στα οργανικά συστήματα

Αυτή τη χρονιά η Βιολογία είναι μάθημα επιλογής. Η ύλη είναι απαιτητική και το επίπεδο δυσκολίας είναι αισθητά ανεβασμένο. Θέματα της φετινής χρονιάς είναι η φύση και ο ρόλος των χημικών συστατικών μας, η οργάνωση των κυττάρων μας, η γνωριμία με βασικές λειτουργίες των έμβιων όντων (φωτοσύνθεση, κυτταρική αναπνοή), κάποια οργανικά συστήματα του ανθρώπου (αναπαραγωγικό, πεπτικό, κυκλοφορικό) και ορισμένες βασικές έννοιες της οικολογίας.

Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούναι 2 μαθήματα την εβδομάδα που διαρκούν 1:30 ώρα το καθένα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν την προβολή βίντεο/εικόνων, την ανατομία οργάνων από πειραματόζωα και την επίλυση ασκήσεων όλων των επιπέδων δυσκολίας. Επίσης, προσφέρονται επιπλέον μαθήματα για τα διαγωνίσματα του σχολείου, για την Ολυμπιάδα αλλά και για τις τελικές εξετάσεις.

Στους μαθητές δίνονται δωρεάν 2 βιβλία (Θεωρίας και Ασκήσεων), όπως επίσης και για κάθε κεφάλαιο ένα μπλοκ από κάρτες στις οποίες αναγράφονται κάποιες ερωτήσεις με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους. Οι μαθητές υποβάλλονται σε αρκετές γραπτές εξετάσεις έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις τελικές εξετάσεις της χρονιάς.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Η Χημεία της Ζωής

Ενότητα 2: Το Κύτταρο

Ενότητα 3: Αναπαραγωγή

Ενότητα 4: Διαχείριση Ενέργειας

Ενότητα 5: Ετεροτροφική Διατροφή

Ενότητα 6: Μεταφορά Ουσιών

Ενότητα 7: Περιβαλλοντική Βιολογία

Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου.

 

Όλα βρίσκονται στο DNA

Το γενετικό υλικό DNA περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία κάθε οργανισμού. Είναι λοιπόν έκδηλη η σημαντικότητα αυτού του συστατικού και γι’ αυτό δίνεται μεγάλη προσοχή στην κατανόηση των δεδομένων.

Στόχος της χρονιάς είναι η προσεκτική ανάλυση του DNA και η μελέτη των δυνατοτήτων του. Ποια η δομή και η χημική του σύσταση; Πώς κληρονομείται από τους γονείς στους απογόνους; Με ποιο τρόπο αποθηκεύει τις πληροφορίες του κάθε οργανισμού;

Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην απάντηση των πιο πάνω ερωτημάτων, αφού το DNA είναι ένα από τα πιο σημαντικά μόρια των κυττάρων μας, με ποικιλία χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων. Τα μαθήματα διαρκούν 1 ώρα και είναι εβδομαδιαία. Η αναπαράσταση κάποιων φαινομένων που θα μας απασχολήσουν, οι συχνές επαναλήψεις και η επεξήγηση ασκήσεων όλων των επιπέδων δυσκολίας θα προετοιμάσουν κατάλληλα τους μαθητές για τα διαγωνίσματα του σχολείου τους αλλά και για τις τελικές τους εξετάσεις.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 2: Εισαγωγή στο Γενετικό Υλικό

Ενότητα 3: Εισαγωγή στην Κληρονομικότητα

Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου.

Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης και η επιστήμη του αθλητισμού

Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς ο άνθρωπος είναι από τους πιο αποτελεσματικούς δρομείς αποστάσεων. Αυτό οφείλεται στη σωματική μας κατασκευή και στον τρόπο λειτουργίας των οργανικών συστημάτων μας. Ένα τέλεια εξελιγμένο σώμα, προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή, που θα πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε. Ποια οργανικά συστήματα σχετίζονται με τον Πρωταθλητισμό και πώς επηρεάζουν την απόδοσή μας; Πώς να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από μικροβιακές λοιμώξεις; Τι ρόλο έχει ο άνθρωπος μέσα στο οικοσύστημα;

Αυτές και άλλες είναι οι ερωτήσεις που θα κληθούμε φέτος να απαντήσουμε. Η χρονιά ξεκινά με τη μελέτη των μικροοργανισμών, συνεχίζει με την ανάλυση των αλληλεπιδράσεων που έχουν οι οργανισμοί της Κύπρου και καταλήγει στην εξερεύνηση των σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου.

Η χρονιά είναι απαιτητική και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο αντίληψης των δεδομένων, στην κατάλληλη επεξεργασία τους και στην τελική κατανόηση των φαινομένων της ζωής. Τα μαθήματα διαρκούν 1 ώρα και γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Πραγματοποιούνται επαναληπτικά μαθήματα για την ενίσχυση των μαθητών, λύνονται ασκήσεις υψηλού επιπέδου και καθ’ όλη τη διάκρεια της χρονιάς γίνεται κατάλληλη προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο των Μικροβίων

Ενότητα 2: Ερευνώντας τις Οικολογικές Πυραμίδες

Ενότητα 3: Εξερευνώντας τον Πρωταθλητισμό

Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου.

Η θρέψη του σώματος

Στο επίκεντρο αυτή τη χρονιά βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας προσλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του. Ποιες τροφές μας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε; Πώς γίνεται η μεταφορά ουσιών στα κύτταρα του σώματος μας; Ποιες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από τις κακές μαςσυνήθειες;

Το μάθημα γίνεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί 1 ώρα. Βασικό μας μέλημα η εξερεύνηση του ανθρώπινου οργανισμού, η κατανόηση των λειτουργιών του και η απόκτηση κριτικής σκέψης. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με ασκήσεις υψηλής δυσκολίας, με συνεχείς επαναλήψεις αλλά και με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Ανακαλύπτοντας τη Διατροφή μας

Ενότητα 2: Ερευνώντας το Πεπτικό μας Σύστημα

Ενότητα 3: Ερευνώντας το Κυκλοφορικό μας Σύστημα

Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη επαφή με τη Βιολογία

Η πρώτη επαφή των μαθητών με τις θετικές επιστήμες ξεκινά με το μάθημα της Βιολογίας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ζωής; Τι ονομάζουμε επιστημονική μέθοδο; Σε ποιες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν οι οργανισμοί; Ποια οργανικά συστήματα περιέχει το σώμα μας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθούν να απαντηθούν στην τάξη της Βιολογίας. Το μάθημα μας είναι εβδομαδιαίο και έχει διάρκεια 1 ώρα. Οι συχνές επαναλήψεις, η επίλυση απαιτητικών ασκήσεων και οι αναφορές σε θέματα τελικών εξετάσεων εφοδιάζουν κατάλληλα το μαθητή για την καλύτερη επίδοσή του στο σχολείο. Επίσης τον φέρνουν κοντά στην επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος.

Tο μάθημα της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου, σκοπό έχει να σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της Βιολογίας και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και να απολαύσετε τα μυστικά της.

Ζούμε στην εποχή της Βιολογίας και της ραγδαίας ανάπτυξης της. Και όσο υπάρχουμε θα μας απασχολεί, αυτή η επιστήμη της ζωής.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενότητα 1: Ζώντας στην Εποχή της Βιολογίας.

Ενότητα 2: Ταξινομώντας τους Ζωντανούς Οργανισμούς του Πλανήτη μας

Ενότητα 3: Ανακαλύπτοντας την Οργάνωση των Ζωντανών Οργανισμών

Ενότητα 4: Ερευνώντας τη Φωτοσύνθεση

Ενότητα 5: Μελετώντας τις Τροφικές Σχέσεις μεταξύ των Ζωντανών Οργανισμών

Ενότητα 6: Δημιουργώντας Απογόνους

Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου.

Eπικοινωνήστε μαζί μας!

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στην διάθεση σας