
Γενικές πληροφορίες:
Ο πρώτος θεματικός άξονας στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Χημείας Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης είναι η Στοιχειομετρία (Μοριακότητα, αραίωση διαλυμάτων κ.α).
Στο κεφάλαιο της Θερμοχημείας η ύλη εστιάζεται κυρίως στις Μεταβολές της Ενέργειας των αντιδράσεων και συγκεκριμένα στην Αρχή διατήρησης της Ενέργειας. Ακολούθως, στη Χημική Κινητική μελετάται η μέση ταχύτητα αντίδρασης, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης και στη «Χημική Ισορροπία», έμφαση δίνεται στο να κατανοούν οι μαθητές την έννοια της χημικής ισορροπίας, να προβλέπουν και να προτείνουν τρόπους μετακίνησης της θέσης ισορροπίας με εφαρμογή της «Αρχής του Le Chatelier».
Στο κεφάλαιο «Υδατικά Διαλύματα Ηλεκτρολυτών» η διδασκαλία επικεντρώνεται στη κατανόηση της έννοιας του ηλεκτρολύτη, το νερό ως ηλεκτρολύτης, πεχά (pH), ρυθμιστικά διαλύματα. Μεγαλύτερη έκταση δίνεται στη μελέτη του κεφαλαίου Οξέα και Βάσεις και με τη μελέτη των τροχιακών βάσει της Θεωρίας VSEPR (τροχιακά s,p,d,f, σχηματισμό δεσμών, γεωμετρικά σχήματα μορίων κ.α.). Ακολούθως, στη θεματική της ποσοτικής ανάλυσης, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να εξοικειωθούν με εργαστηριακές πρακτικές και να αναπτύξουν κριτική σκέψη που αφορά σε πειραματικές διαδικασίες.
Στόχος της χρονιάς:
Στόχος του μαθήματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών για τα διαγωνίσματα και τις τελικές εξετάσεις, καθώς και η πλήρης κατανόηση της διδακτέας ύλης. Βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε μαθητή και προσπαθούμε να κάνουμε το μάθημα κατανοητό και ενδιαφέρον για όλους τους μαθητές. Τέλος σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές να παθιαστούν με αυτό το αντικείμενο αφού είναι κάτι που οι ίδιοι επέλεξαν και είναι απαραίτητο γιατί τους ανοίγει πολλές πόρτες σε Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Τρόπος διδασκαλίας μαθήματος:
Ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος πραγματοποιείται με την χρήση λευκοπίνακα και σημειώσεων. Το υλικό για κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει την θεωρία του κάθε κεφαλαίου, ασκήσεις για εμπέδωση και κατανόηση της θεωρίας αυτής. Επιπλέον περιλαμβάνει λυμένα παραδείγματα και αρκετές ασκήσεις όλων των επιπέδων δυσκολίας. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου λύνονται ασκήσεις από παλιά γραπτά και διαγωνίσματα, έτσι ώστε οι μαθητές να είναι έτοιμοι.
Ο τρόπος με τον οποίο δομείται το εκπαιδευτικό υλικό που δίνουμε στους μαθητές μας, τους βοηθά στο να οργανώνουν το διάβασμα τους πιο γρήγορα και εύκολα και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε όλους τους μαθητές, από τους πιο αδύνατους μέχρι και τους πλέον άριστους.
Για κάθε κεφάλαιο δίνονται ειδικά τυπολογία με όλες τις βασικές γνώσεις που πρέπει να γνωρίζει ένας μαθητής. Τα συγκεκριμένα τυπολόγια έχουν συμπιεσμένα όλα τα δεδομένα που χρειάζεται ο μαθητής για να μπορεί να λύσει όλου του είδους τις ασκήσεις.
Σε διαγωνίσματα γίνονται επαναληπτικά μαθήματα για τυχόν απορίες και επίλυση περισσότερων ασκήσεων, έτσι ώστε ο μαθητής να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Κύριο μέλημα μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα από τον κάθε μαθητή γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται συχνές επαναλήψεις και
δειγματικές γραπτές εξετάσεις. Επίσης διεξάγουμε έξτρα μαθήματα κυρίως το Σαββατοκύριακο, στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα για ακόμη καλύτερη προετοιμασία.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Κεφάλαιο 1:
Μοριακότητα Διαλυμάτων, παρασκευή και αραίωση διαλυμάτων, μετατροπή περιεκτικότητας % σε μοριακότητα.
Κεφάλαιο 2:
Θερμοχημεία, μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές αντιδράσεις, ενθαλπία.
Κεφάλαιο 3:
Χημική κινητική, θεωρία συγκρούσεων, ταχύτητα αντίδρασης, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της αντίδρασης.
Κεφάλαιο 4:
Χημική Ισορροπία, έννοια της χημικής ισορροπίας, απόδοση αντίδρασης, παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της αντίδρασης.
Κεφάλαιο 5:
Ηλεκτρολύτες, διάσταση-ιοντισμός, ισχυροί και ασθενείς ηλεκτρολύτες.
Κεφάλαιο 6:
Οξέα και βάσεις κατά Bronsted-Lowry, κοινές ιδιότητες οξέων, αντιδράσεις εξουδετέρωσης, επίδραση οξέων σε μέταλλα, κοινές ιδιότητες βάσεων, αμφολυτικός χαρακτήρας υδροξειδίων των μετάλλων, στοιχειομετρικοί υπολογισμοί.
Κεφάλαιο 7:
Υδατικά διαλύματα ηλεκτρολυτών, ιονικό γινόμενο του νερού, διαλύματα οξέων-βάσεων, pH και pOH, Σταθερά Ιοντισμού Κοξ και Κβ, υδρόλυση αλάτων.
Κεφάλαιο 8:
Ποσοτική ανάλυση, οξυμετρία, αλκαλιμετρία, καμπύλες ογκομέτρησης.
Κεφάλαιο 9:
Οξειδοαναγωγή – Υπερμαγγανομετρία
Κεφάλαιο 10:
Τροχιακά, θεωρία διέγερσης, κβαντικοί αριθμοί.
Έναρξη μαθημάτων: 1η Σεπτεμβρίου